Wednesday, July 17, 2013

Buat 'Duit Raya' Di Bulan Ramadhan


Bismillah, salam ukhuwwah buat semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini. Mudah-mudahan bertambah-tambahlah kejayaan dan kebahagiaan kita semua di dunia dan akhirat.


Entri blog QG kali ini ialah: 

1. Artikel Buat 'Duit Raya' Di Bulan Ramadhan yang boleh dijadikan perkongsian ringan di dalam usrah In Syaa Allah. 
2. Perkembangan terkini tim dan silibus QG. 

Selamat membaca :)

Buat 'Duit Raya' Di Bulan Ramadhan

Sang naqib bertanya kepada para mad'unya, "Siapa mahu duit raya?"

"Saya, saya bang!" Berebut-rebut mad'u beliau menjawab dengan girang. Tampak semangat walau sedang berpuasa.

"Ok, tapi bukan abang yang beri. Allah yang beri. Mahu?" Sang naqib bertanya lagi.

"Eh, macam mana tu?" Mad'u-mad'u beliau mula confuse.

"Hehe, maksud abang tadi, 'duit raya' itu ialah dalam bentuk pahala di sisi Allah. Dan 'duit raya' tersebut kita boleh dapat sehingga lebih dari RM 3 juta. Percaya tak? Dan semuanya In Syaa Allah kita akan dapat dengan hanya membaca Al-Quran di bulan Ramadhan." Sang naqib seperti bersedia untuk berkongsi sesuatu idea.

"Oh, dalam bentuk pahala maksudnya tadi. Tapi macam mana boleh sampai lebih RM 3 juta tu bang? Banyaknya!" Seorang mad'unya menunjukkan reaksi seperti tidak percaya.

Sang naqib memulakan penerangannya;

"Begini, dalam bulan Ramadhan, 1 huruf Al-Quran yang kita baca akan dapat 10 pahala kan? Jadi, cuba kita umpamakan 10 pahala tadi seperti RM 10.

Seterusnya, dalam Al-Quran, 1 baris ada dalam 40-45 huruf. Sekiranya kita ambil yang minimum iaitu 40 huruf, maka, 

1 baris = 40 x RM 10 = RM 400

Dalam Al-Quran, 1 halaman ada 15 baris. Maka,

1 halaman = 15 baris x RM 400 = RM 6000

Dalam Al-Quran ada 604 halaman. Maka,

604 x RM 6000 = RM 3,624,000

Ini bermaksud, khatam membaca Al-Quran di dalam bulan Ramadhan akan membolehkan seseorang itu mendapat 'duit raya' dari Allah sebanyak  RM 3,624,000!"

Selesai penerangan dari sang naqib. 

Mad'unya pula terkebil-kebil mata meneliti angka-angka tersebut. Lalu terpacul keluar dari mulut mereka,

"Subhanallah! Kalau macam tu, saya nak khatam lebih dari sekalilah. Boleh dapat lebih banyak juta-juta 'duitraya' lagi dari Allah kan bang?"

Sang naqib hanya mampu tersenyum. Dan hatinya berbisik, "Ya Allah, rezekikan kami membaca Al-Quran siang dan malam baik dalam Ramadhan mahupun selain Ramadhan. Ameen."


Perkembangan terkini tim dan silibus QG


Untuk makluman saudara-saudari pelanggan setia buku QG, stok terkini Quranic Group 1 bahagian 1 In Syaa Allah akan sampai stok terbarunya pada 27 Julai ini. Mohon bersabar kepada yang masih menunggu.

Alhamdulillah buku QG telah menerima tempahan dari seorang pendidik di Politeknik Arau dan Politeknik Melaka dan juga sahabat dari UIA serta sahabat di Johor. 

Tim QG juga ingin mengumumkan berita baik untuk semua sempena bulan Ramadhan ini, tim QG     telah mengurangkan harga seunit buku QG ini iaitu dari RM 3.50 kepada RM 3.00. Pengurangan harga ini ialah baru bermula sekarang sehingga tamat Ramadhan.

Tim QG mendoakan perjalanan usrah mereka berjalan lancar dan mempunyai nilai tambah dengan adanya buku ini InsyaAllah. Bagi saudara yang berminat, boleh terus rujuk button 'Tentang QG' di atas. Dan kepada yang ingin mengetahui senarai sahabat-sahabat yang pernah melanggan QG ini, boleh rujuk button 'Pelanggan Kami' juga di atas.

Tim QG mendoakan semoga usaha-usaha baik ini diberkati dan mendapat kasih sayang Allah. Tim QG juga mengalu-alukan saudara yang ingin menjemput dan bekerjasama dengan kami di dalam   membuat kebaikan kepada masyarakat kita InsyaAllah.

Sekian, jazakallah khairan kathira.

^^ Mencari Hikmah Untuk Ummah ^^   
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...