Saturday, June 18, 2016

Kisah Pembunuh 99 Orang - Ibrah Untuk Nuqaba'

(gambar hiasan)

Dulu kita digemparkan dengan kejadian yang berlaku di dalam sebuah konsert hiburan yang menampilkan penyanyi-penyanyi K-Pop yang didatangkan khas dari Korea. Apa yang mengejutkan ialah bagaimana kuatnya daya tarikan artis asing tersebut sehingga berlakunya kejadian yang tidak diingini yang melibatkan mereka dengan anak gadis remaja kita di atas pentas secara terbuka. Ia telah menjadi viral di media sosial dan saudara pun pasti masih ingat bukan? Ia telah mendapat komen yang banyak dari pelbagai pihak.

 “Aku tengok yng pompuan melayu bangang tu yng melebih2 pakai tudung tu, lebih baik korang telanjang lgi bagus, mak bapak susah2 bela smpai besar,ini balasan korang, menjual maruah lebih teruk dari binatang ataupun bohsia...”

“Suasana mcm dalam neraka, paling banyak kaum hawa..menjerit ketakutan dan sakit kena seksa..”

Astaghfirullah. Meneliti komen-komen tersebut yang disalin dari Youtube, kita agak terkilan apabila mendapati banyak yang berbentuk cercaan, makian, penghinaan, sumpah seranah dan kata-kata nista yang seolah-olah ‘menerakakan’ anak gadis remaja tersebut. Ya, salah tetap salah. Itu memang tidak dinafikan dan diharapkan ada tindakan dari pihak yang sewajarnya. Cuma, selaku saudara seagama, adakah begitu cara komen dan maklum balas kita terhadap saudara kita yang telah tersilap langkah tersebut?

Kisah Hadis Pembunuh 99 Orang
Hadis ini ada di dalam Sahih Bukhari atau Muslim. Ia agak panjang. Dipendekkan cerita, hadis ini tentang seorang pembunuh yang telah membunuh 99 orang dan dia telah menyesal lalu mahu bertaubat. Dia telah pergi bertemu orang yang kuat ibadah (abid) untuk bertanya hal tersebut. Namun si abid itu telah menyatakan bahawa tiada harapan lagi buatnya. Mendengar jawapan itu, si pembunuh tadi tidak berpuas hati lantas dibunuhnya pula si abid tersebut.

 Kemudian dia kembali menyesal lantas meneruskan pengembaraan mencari jalan taubat hingga bertemu dengan seorang alim. Si alim itu menyatakan bahawa dia masih punya harapan dan menyarankan agar dia pergi ke sebuah kampung kebaikan dan bertaubat di sana. Lantas si pembunuh itu beredar ke sana. Namun di tengah perjalanan, dia mati.

Malaikat Rahmat dan Malaikat Azab datang dan berebut untuk mengambilnya, kerana tidak pasti apakah dia ini layak ke syurga, atau patut dicampak ke neraka. Lantas Allah menyuruh kedua-dua malaikat tadi mengukur jarak lelaki tersebut mati, apakah lebih dekat dengan kampung kebaikan yang membolehkannya mendapat syurga, atau lebih hampir dengan kampung lamanya yang akan menyebabkannya ke neraka.

Bila diukur, ternyata dia dekat dengan kampung kebaikan, lantas Malaikat Rahmat mengambilnya.

Tugas Kita
Nah, apakah ibrah yang kita boleh perolehi dari kisah tersebut? Antaranya seperti berikut:

Bagi pendosa à Tidak berputus asa untuk bertaubat walau telah banyak melakukan dosa.
Bagi pendakwah à  Banyakkan memberi harapan dan motivasi kepada si pendosa dengan menceritakan Maha Pengampunnya Allah serta bagaimana cara terbaik untuk berubah. 

Tugas kita bukan dengan menghamburkan kata-kata kesat kepada maksiat, atau berlagak seperti ‘tuhan’ untuk menghukum seseorang itu dapat syurga atau neraka. Selagi nyawa belum di halkum, dan selagi matahari belum terbit di sebelah barat, pintu taubat masih dibuka oleh Allah kepada hamba-hambaNya. Jangan lupa bahawa kita juga banyak buat dosa. Justeru, mari kita kepung dunia ini dengan taubat dan kebaikan di dalamnya!

Sunday, May 15, 2016

Bengkel Usrah Terbaik! (BEST!)

Apa itu Bengkel Usrah Terbaik! (BEST!)?
Fokus untuk memperkasakan institusi nuqaba' di sekolah-sekolah di dalam Malaysia, ianya modul yang telah saya upgrade dari semasa ke semasa sepanjang pengalaman di dalam bidang latihan usrah ini.
Alhamdulillah modul ini telah diuji di beberapa buah sekolah sebelum ini dan responnya begitu memberangsangkan. Teori dan juga praktikal terus.

Melalui bengkel ini, In syaa Allah peserta akan dapat:
1 - Pendedahan tentang sejarah dan perkembangan terkini isu semasa berkaitan bagusnya usrah sebagai sistem sokongan ke arah memperkasakan ummah
2 - Bina rasa teruja dan seronok di dalam berusrah dan mengendalikannya
3 - Belajar menjadi nuqaba' profesional dengan mengetahui ciri-cirinya
4 - Belajar skil dan teknik bagaimana mewujudkan halaqah usrah yang hidup dan menyeronokkan

Testimoni peserta yang pernah menyertai bengkel ini:



Ini
Test      Peserta yang ceria mengikuti bengkel ini:
Naqibah Sekolah Menengah Islam Puchong, Selangor

Naqib Sekolah Menengah Islam Puchong, Selangor

Nuqaba' Sekolah Menengah Islam Darul Ulum, Kedah

Naqibah Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah, Kelantan

Naqibah SMKA Naim Lil Banat, Kota Bharu

Nuqaba UiTM Perlis

Naqib SMKA Falahiah, Kelantan


Ada yang berminat untuk saya jayakan modul ini di tempatnya?
Hubungi/whatsapp  010 3306110 (Kamal)

Sunday, March 27, 2016

Update Terkini Quranic Group (QG)



"Kita buat sesuatu biar mad'u sukakan kita. Itu lebih baik dari main hentam atau burukkan jemaah lain ketika berlaku perebutan mad'u.."

Itu antara isi perbincangan kami dengan anak muda ini. Dia seorang akhi yang hangat dan sensitif dengan perkembangan dakwah, tarbiah dan siasah.

Dia datang ke pejabat untuk borong buku silibus usrah www.quranicgroup.blogspot.com ini.




Menerima kunjungan Ustaz Zakwan, guru tahfiz SMA Tengku Amalin Aishah Putri di pejabat. Bincang-bincang bagaimana boleh memperkasakan usrah remaja hari ini.

Buku silibus usrah Quranic Group juga telah diorder olehnya dalam stok yang banyak..

Mahu ketahui terperinci tentang buku ini? Mohon layari www.quranicgroup.blogspot.com

Saturday, November 14, 2015

2 Contoh Penyampaian UAI Yang Membuatkan Mata Mad'unya Terbeliak



Contoh 1

Mad'u - Ustaz, apa hukum kita mengambil wudhu' dalam keadaan bertelanjang ya?

UAI - Haram!

Terkejut. Terbeliak mata sekejap. Rasa berdosa mula menyelubungi diri. Rupa-rupanya selama ini apa yang telah diamalkan salah. 

Namun, rasa tak puas hati mendesak-desak untuk memohon pengesahan.

Mad'u - Betul ke ustaz?

UAI - Ya, jika kamu ambil wudhu' begitu di tepi kolah masjid!

Mad'u - Astaghfirullah. Ustaz ni, ada-ada sahaja. Phew.

Contoh 2

Mad'u - Ustaz, ambo ni mat rempit. Beraso nok tanyo 1 bendolah ustaz. Buleh ko?

UAI - Buleh. Nok tanyo gapo?

Mad'u - Ambo nok bawok gewe ambo naik motor skali gi merempit. Buleh ko?

UAI - Buleh!

Terkejut. Terbeliak mata. Tidak pernah dalam hayatnya ada ustaz yang menjawab begitu. Selalunya soalan ini akan dijawab haram sahaja oleh ustaz yang ditemuinya.

Belum puas hati. Rasa mahu dapatkan kepastian.

Mad'u - Yoko ni ustaz?

UAI - Ho lah. Tapi ada 1 syarat.

Mad'u - Gapo tu ustaz? (Tak sabar untuk mengetahuinya. Mahu sahaja dibuat terus lepas ini.

UAI - Syaratnya mung kena letak abah gewe mung tu duduk tengoh!

Mad'u - Haha. Adeh. Kena ambo kali ni...

***

2 situasi di atas ialah contoh bagaimana cara UAI menawan hati para mad'unya. Kesannya sebagaimana yang kita maklumi jumlah audien yang hadir ke ceramahnya tidak pernah mengecewakan. Jangan terkejut bahawa mat rempit dalam situasi yang ke 2 tadi rasa penuh keterujaan untuk ikuti lagi siri-siri kuliah UAI yang seterusnya.

Bagi para nuqaba' dalam usrah, skil penyampaian seperti itu juga sangat berguna untuk kita 'ikat hati' mad'u masing-masing supaya mereka berminat untuk ikut usrah kita yang seterusnya.

Iaitu dengan memasukkan elemen 'wow' iaitu beri sedikit kejutan yang mendebarkan atau membahagiakan. Lantas senang untuk kita deliver mesej tarbiah kepada mereka.

Mahu tahu lagi tentang contoh-contoh elemen 'wow' ini? Klik like fb ini - Quranic Group (QG) atau nantikan posting seterusnya blog ini pada masa akan datang In Syaa Allah.

Wallahualam.

Saturday, June 20, 2015

Aku Tanya Apa Khabar


Bismillah . Walhamdulillah. 

Sedikit perkongsian yang tidak seberapa. Antara perkara yang saya cuba buat ketika bersama/bertemu mad'u dalam usrah, tamrin serta program-program jemaah yg lain ialah dengan cuba mendekati mad'u usrah dengan bertanya hal-hal semasa . 
Contohnya bertanya soal pelajaran dia, hal-hal keluarga , batch dan lain-lain . Bagi saya, suasana 'bertanya' ini sudah dilazimi kita sebenarnya ketika mereka masih dalam halaqah usrah semasa awal-awal perkenalan dahulu
Pada kesempatan yang ada apabila bertemu mereka dalam usrah, tamrin , dan lain-lain hendaklah digunakan sebaiknya untuk bertanya khabar dan sebagainya. Oleh kerana kadangkala kita 'sibuk' , 'disibukkan' , serta 'lupa' untuk bertanya tentang mad'u yang dulunya pernah berusrah bersama kita.
Oleh itu, perkara yang perlu diambil perhatian bersama oleh kita sebagai naqib/naqibah ialah: 

1. Jadikan pertemuan dalam usrah , tamrin , dan program² lain sebagai medan untuk kita bertanya tentang mad'u kita.
2. Apa yang kita cuba amalkan ini InsyaAllah akan mereka juga amalkan bersama mad'u mereka nanti dan hari-hari yg mendatang.
3. Semoga dengan bertanya ini menjadi satu wasilah untuk kita lebih rapat dan mendalami peribadi mad'u kita.

By Saya Wan, UNISZA :)

Monday, March 2, 2015

3 Tips Kendali Ahli Usrah Pasif


Bismillah. SAW.
Baru-baru ini kami ditanya oleh seorang peserta bengkel 'self development' untuk nuqaba'.
Soalannya ialah bagaimana menangani ahli usrah yang asyik cakap "tak tahu" sahaja di dalam majlis usrah? Walau ditanya dengan soalan yang senang, masih macam itu. Jika di luar usrah pula, mereka pasif sahaja. Layan seperti tidak mahu layan.

Lalu dikongsikan 2 tips secara spontan:

1 - Beri penghargaan di atas komitmen mereka hadir usrah. Sebutkan rasa gembira dan teruja kita dengan kesanggupan mereka meluangkan masa. Ahli usrah yang bersikap sedemikian boleh jadi dalam mood tidak baik. Mudah-mudahan penghargaan tersebut memberikan 'first impression' yang bagus kepada mereka sebelum majlis bermula.

2 - Buat aktiviti bermodul. Kita perlu pelbagaikan pendekatan dari sekadar bercakap sahaja. Boleh jadi beliau ialah jenis kanistetik orangnya.

Itu 2 tips semasa di dalam majlis usrah. Bagaimana pula di luar majlis usrah? Apa kata kita cuba tip ini.

Ziarah ke rumah mereka. Itu ialah antara tip paling berkesan untuk kita 'masuk' di dalam kehidupan mad'u secara menyeluruh. Di sana kita akan menemui bagaimana sebenar mereka meniti kehidupan ini.
Melalui itu, kita akan tahu apabila melihat kemesraan keluarganya, suasana rumahnya, makanan yang disediakan, akhlak dan adab yang ditunjukkan, bahan bacaan yang ada, topik perbualan yang dibincangkan dan lain-lain.
Lalu membantu kita untuk memikirkan pendekatan sepatutnya yang dilakukan terhadap mad'u tersebut.
Juga jangan lupa berusaha memperkenalkan diri kita dan mengenali mereka khususnya kedua ibu bapa mad'u tersebut. Di situ letaknya rahsia In Syaa Allah kepercayaan keluarga mereka terhadap kita.
Lantas memudahkan kita untuk membawa mad'u tersebut nanti di dalam medan perjuangan. Bahkan tidak mustahil dengan keluarganya sekali sekiranya diizinkan Allah.

***
Majlis usrah ialah majlis ilmu. Majlis ilmu ialah taman syurga di dunia. Bagaimana ciri-ciri taman syurga yang kita rasa?
Sudah pasti kita rasakan di dalamnya terhimpun ketenangan, kegembiraan, keseronokan, kasih sayang dan bermacam-macam perkara yang menyukakan hati bukan?
Oleh itu, nuqaba' perlu memainkan peranan mewujudkan suasana seperti itu di dalam majlis usrah yang dikendalikannya!

Sunday, February 15, 2015

Perjalanan Menemui Almarhum Murabbi Agung TGNA


Bismillah, salam ukhuwwah buat semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini. Mudah-mudahan bertambah-tambahlah kejayaan dan kebahagiaan kita semua di dunia dan akhirat.Entri blog QG kali ini ialah klip video ringkas berdurasi sekitar 2 minit yang sempat tim QG rakam ketika kami berjalan bersama-sama di dalam lautan manusia bergerak menuju ke Pulau Melaka.

Kami ke sana untuk menunaikan solat jenazah dan memberikan penghormatan terakhir kepada naqib dan murabbi agung di Malaysia ini iaitu Tuan Guru Dato Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Ketika ini, kami tidak berhajat untuk menulis sesuatu tentang almarhum tuan guru. Cukuplah video itu berbicara dan menjadi taujihat kepada kita semua untuk dicontohi dan diinsafi bila memikirkan bagaimana pula bentuk kematian kita.

Saudaraku yang dirahmati Allah lagi dikasihi nabi, dipersilakan menontonnya.


video

Sekiranya video di atas mempunyai kesukaran untuk saudara memainkannya, mohon klik link youtube ini yang In Syaa Allah dapat membantu - https://www.youtube.com/watch?v=yAJo2QnXsHw

Berehatlah tuan guru menemui Pencipta yang lebih menyayanginya.

Tuesday, November 25, 2014

5 Mutiara Hikmah Tentang Usrah

Bismillah, apa khabar semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini? Mudah-mudahan bertambah-tambahlah kejayaan dan kebahagiaan kita semua di dunia dan akhirat. 

Entri blog QG kali ini ialah tentang kata-kata hikmah yang boleh digunakan oleh para nuqaba' untuk menguatkan semangat di dalam memperjuangkan medan usrah ini. Didoakan bermanfaat. 

Selamat membaca :) 


5 Mutiara Hikmah Tentang Usrah


"Walau bagaimanapun sibuk kita mesti bertemu. Lebih kerap kita bertemu lebih mengeratkan ukhuwwah. Punca ukhuwwah hilang sebab kurang bertemu (baca : USRAH). Banyak perkara yang boleh diselesaikan dengan adanya USRAH."
~ Ustaz Idris Ahmad

U - Untuk 
S - Semua 
R - Rasa
A - Allah 
H - Hebat

~ Hamba Allah

"Sekali-sekala tutup majlis usrah dengan berdoa di dalam bahasa Melayu menggunakan suara yang boleh didengari oleh ahli usrah. Dicadangkan doa Rabitah. In Syaa Allah kita akan lebih terasa dan dapat hayati dengan khusyuk doa tersebut. Ia berlaku apabila kita memahami setiap perkataan yang diucapkan. Ahli usrah juga akan fokus dengan doa tersebut. Berita baiknya juga ialah In Syaa Allah, Allah akan menerima doa hambaNya yang diminta dengan sepenuh hati dan perasaan, jauh sekali dengan hati yang lalai."
~ Mujahid

"Suka dengan kenyataan murabbi yang menyebut jika mahu memulihkan hubungan persaudaraan sesama muslim dan mengendurkan ketegangan sekiranya berlaku perbalahan dengannya, baca doa Rabitah sambil membayangkan wajah saudara tersebut. In Syaa Allah berkesan dan kemudian solusi untuk perdamaian akan dapat ditemui."
~ Murabbi

"Beritahulah mereka yang saudara sayangkan mereka. Sayang ini kena tunjuk, kena buat dan kena beritahu. Disebabkan itulah Rasulullah SAW suruh beritahu bila kita sayangkan seseorang (tidak terpakai kepada group usrah yang berlainan jantina). Beritahu betul-betul sayang saudara pada mereka biar sampai kepada hati mereka. Biarlah mereka rasa yang ada orang lain selain keluarga mereka yang jaga mereka, sayang mereka dan sentiasa bersedia bersama mereka."
~ Naqib

Wallahualam. Astaghfirullah.

Monday, September 29, 2014

Testimoni Program Kendalian Quranic Group




Alhamdulillah majoriti peserta yang terdiri daripada naqib/naqibah dari UiTM Kelantan yang mengikuti kursus ini berpuas hati dengan perkongsian yang diberikan.

Antara item yang dikongsikan ialah:
1 - Sejarah dan perkembangan terkini isu semasa berkaitan bagusnya usrah sebagai sistem sokongan ke arah memperkasakan ummah.
2 - Pelajari teknik NLP di dalam mengenalpasti dan bagaimana 'tackle' mad'u usrah
3 - 3 tips utama di dalam memastikan perkongsian ilmu di dalam usrah berjalan dengan seronok dan ceria

Sama-sama kita doakan mudah-mudahan Allah mempermudahkan urusan kita di dalam memastikan perjalanan usrah berjalan lancar.

Hubungi - 0134058718 sekiranya saudara-saudari di luar sana memerlukan bantuan khidmat latihan sebagaimana yang dilalui oleh sahabat-sahabat kita di atas. Kami teruja dan gembira sekiranya diberi peluang berkongsi dan belajar dari naqib/naqibah di tempat saudara-saudari.

Wallahualam. Astaghfirullah.

Tuesday, September 2, 2014

#6 Modul Usrah : Bangunkan Gergasi Dalam Diri Mad'u!


Bismillah, salam ukhuwwah buat semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini. Didoakan kita semua sentiasa di dalam rahmat dan keberkatan Allah SWT. 
Entri terbaru blog QG kali ini ialah: 

1. Perkongsian aktiviti modul di dalam kumpulan usrah bertajuk 'Bangunkan Gergasi Di Dalam Diri Mad'u!' yang menceritakan tentang teknik mencungkil dan memotivasikan ahli kumpulan usrah kita bahawa mereka insan yang luar biasa.
2. Perkembangan terkini tim dan silibus QG 

Selamat membaca :)

Bangunkan Gergasi Di Dalam Diri Mad'u!

Peralatan yang diperlukan : Pen dan kertas

Bil
Objektif
1
Mencungkil bakat dan kelebihan diri setiap ahli usrah
2
Menguatkan semangat dan motivasi ahli usrah untuk berbakti kepada ummah
3
Menumbuhkan kecintaan sesama ahli usrah kerana Allah SWT

Kaedah perlaksanaan :

1 - Naqib/naqibah meminta ahli usrah dapatkan pasangan masing-masing dan duduk secara berdua dengannya di dalam kumpulan.

2 - Naqib/naqibah meminta setiap ahli usrah untuk menulis 4 kelebihan/keistimewaan yang beliau tahu yang ada di dalam diri pasangan masing-masing. Masa diberikan selama 5 minit untuk menyelesaikan tugasan ini.

3 - Naqib/naqibah meminta setiap ahli usrah untuk baca kelebihan/keistimewaan tersebut di hadapan pasangannya itu dengan sepenuh emosi dan perasaan. Kemudian diikuti oleh pasangannya untuk membacakan kepada beliau. Selepas itu, naqib/naqibah meminta ahli usrah memberikan cadangan kepada setiap pasangannya bagaimana mengembangkan lagi kelebihan/keistimewaan yang dimiliki oleh mereka.

4 - Aktiviti ini diakhiri dengan naqib/naqibah meminta mereka saling bersalam-salaman dan memeluk erat antara satu sama lain sambil mengucapkan, "In Syaa Allah, kita boleh!"

Didoakan dengan mempraktikkan aktiviti ini akan menyebabkan ahli usrah semakin berkobar-kobar mengikuti usrah dan menyedari kekuatan yang ada di dalam dirinya guna memanfaatkan untuk ummah. Lantas merasakan tanggungjawab daie yang dipikul mesti dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Amin! 

Perkembangan Terkini Tim & Silibus QG


Alhamdulillah buku QG telah menerima tempahan dari sahabat di Kolej Islam Darul Ulum (KIDU) Kedah, SM Sains Machang Kelantan dan beberapa orang pendidik di Selangor dan Negeri Sembilan.

Tim QG mendoakan perjalanan usrah mereka berjalan lancar dan mempunyai nilai tambah dengan adanya buku ini InsyaAllah. Bagi saudara yang berminat, boleh terus rujuk button 'Tentang QG' di atas. Dan kepada yang ingin mengetahui senarai sahabat-sahabat yang pernah melanggan QG ini, boleh rujuk button 'Pelanggan Kami' juga di atas.

Sekiranya saudara ingin posting setiap entri di dalam blog ini terus meluncur masuk ke dalam email saudara secara automatik sebaik sahaja blog ini diupdate, saudara dijemput untuk memasukkan email di dalam ruangan 'DAPATKAN MAKLUMAT TERKINI' di bahagian kanan blog ini. Sistem 'Feedburner' akan membantu memudahkan urusan penyampaian maklumat kepada saudara InsyaAllah.

Tim QG mendoakan semoga usaha-usaha baik ini diberkati dan mendapat kasih sayang Allah. Tim QG juga mengalu-alukan saudara yang ingin menjemput dan bekerjasama dengan kami di dalam   membuat kebaikan kepada masyarakat kita InsyaAllah.

Sekian, jazakallah khairan kathira.

^^ Mencari Hikmah Untuk Ummah ^^   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...