Saturday, May 3, 2014

9 Cetusan Rasa Murabbi Ummah


Bismillah, salam ukhuwwah buat semua sahabat dan pelawat setia blog Quranic Group ini. Mudah-mudahan bertambah-tambahlah kejayaan dan kebahagiaan kita semua di dunia dan akhirat.

Entri blog QG kali ini ialah tentang artikel 9 Cetusan Rasa Murabbi Ummah sebagai taujihat kepada naqib-naqibah yang dirahmati Allah dan dicintai nabi.


Selamat membaca :)

9 Cetusan Rasa Murabbi Ummah

1 ~ “NAQIB, satu nama atau ungkapan yang diberikan pengiktirafan oleh Al-Quran. Sungguh, menyayangi dan disayangi sebagai seorang naqib merupakan satu rasa yang sangat sukar untuk digambarkan. Hanya Allah Yang Maha Tahu  ‘rasa’ itu. Ianya hadir dengan sebuah tanggungjawab dan amanah yang besar.

2 ~ Nikmatilah ‘rasa’ itu, andai Allah telah memilih untuk merezekikan kita dengan kenikmatan itu. Jaga, hargai dan suburkanlah ‘rasa’ itu sebaik-baiknya kerana ianya satu nikmat yang dianugerahkan hanya buat mereka yang terpilih sahaja. Sedarilah bahawa sekurang-kurangnya dengan ‘rasa’ itu, satu kaki telah menapak ke arah bayangan arasy Allah di akhirat kelak. Di dalam suasana keributan Mahsyar yang menakutkan, di sana ada syafaat dan pertolongan buat yang naqib yang memiliki ‘rasa’ tersebut.

3 ~ Ketahuilah bahawa ‘rasa’ tersebut ialah kemanisan iman!”

4 ~ “ ‘Sentuhlah’ hati ahli usrah saudara kerana di situlah bermula segala-galanya. Binalah rasa kasih dan sayang saudara buat mereka. Jika saudara rasa saudara perlu banyak berkorban kerana ini, maka buatlah kerana ianya bukanlah pelaburan yang sia-sia. Jadilah abang/kakak kepada mereka, bukan naqib halaqah semata-mata. Usahakanlah untuk jadi abang/kakak yang lebih baik dari saudara kandung mereka dari segi memberi perhatian, bantuan,luahan perasaan dan sebagainya.

5 ~ Hidupkan jiwa ahli usrah dgn nasihat dan percakapan yang baik-baik. Jangan pernah berkira dengan mereka sama ada masa, tenaga, kewangan dan sebagainya kerana cukuplah Allah yang mengira semua yang kita laburkan untuk akhirat itu. Lazimi bertanya khabar, akademik,keluarga dan sebagainya.

6 ~ Beritahulah mereka yang saudara sayangkan mereka. Sayang ini kena tunjuk, kena buat dan kena beritahu. Disebabkan itulah Rasulullah SAW suruh beritahu bila kita sayangkan seseorang (tidak terpakai kepada group usrah yang berlainan jantina). Beritahu betul-betul sayang saudara pada mereka biar sampai kepada hati mereka. Biarlah mereka rasa yang ada orang lain selain keluarga mereka yang jaga mereka, sayang mereka dan sentiasa bersedia bersama mereka.

7 ~ Jika saudara ada naqib yang menjaga saudara sampai ke saat ini, maka berbuat baiklah kepada naqib saudara, hormati mereka, sayangi dan hargailah mereka kerana apa yang saudara buat akan dikembalikan pada saudara juga. Jika saudara ikhlas menyayangi naqib saudara, maka In Syaa Allah rasa yang sama akan Allah anugerahkan pada ahli usrah saudara.

8 ~ Bersiap sedialah untuk ahli usrah saudara. Susah dan senang bersama. Jika ada rezeki, SMSlah sekerap yang boleh, bercakap dan dengarlah suara mereka supaya mereka juga mendengar suara saudara. Suara yang baik, diisi dengan nasihat yang baik akan menatijahkan hasil yang baik. Jangan pernah ragu dengan kuasa doa. Ianya kekuatan yang maha dahsyat dalam kehidupan para mu'min. Sebutlah nama ahli usrah masing-masing dalam doa saudara. Pohon hatinya Allah ‘beri’kan kepada saudara dan saudara mampu bawa hati saudara dan hati mereka kepada Allah.

9 ~ Jagalah amanah ini, nescaya Allah akan menjaga saudara dunia dan akhirat. Fi Amanillah adik-adik nuqaba' yang sangat dikasihi kerana Allah!”

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...